Kalops på lyxigt vis!

Jaha då var det dags igen, varit dålig med att dokumentera mina måltider sista tiden med nu ska jag skärpa till mig!
Idag blir det lyxig kalops, och med lyxig menar jag då att jag har vid sidan om gjort en fond!
Det är att ta steget längre än att bara slänga i en buljongtärning!!

Jag har inte foton överförda på datorn på det kommer med tiden!

Vi börjar som vanligt med råvarorna!

1 kg grytbitar nötkött
1 gul lök
1 röd lök
6-8 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 paket färsk minimajs
2-4 morötter
1 pepparot
1 rotselleri
1 purjolök
2 buljongtärningar
lagerblad
kryddpeppar
chiliflakes
svartpeppar
salt
rosmarin
timjan
potatis
(portionera efter hur många som närvarar)


Fonden

Ta 5 vitlöksklyftor och krossa dom, skiva upp en halv morot i cm tjocka skivor, fräs dom i en gryta med smör, svartpeppar, salt och rosmarin. Gärna tills du märker att morötterna blivit mjuka på ytan. Då dunkar du en halv gul paprika, en halv rök paprika, en halv gul lök, en halv röd lök, en minimajs, lite pepparrot, rotselleri och sedan låter du detta fräsa på lite tills allt mjuknat lite. Då lägger du i en buljongtärning och låter detta fräsa i några minuter. Fyll på med 4 dl vatten, eller en 50 cl öl av önskad smak. Rödvin går med utmärkt om man vill ha en mustigare smak på fonden.
Sen låter du detta puttra på låg värme tills alla grönsaker och rotfrukter är nästan sönderkokta och då silar du dom i en sil över i en annan gryta. Sen låter du detta sjuda medans du väntar på att lergrytan till köttet ska bli varm.

Köttet

Du väntar tills grytan är riktigt varm, sedan lägger du i allt köttet och lägger tanken om att detta köttet, det har sprungit runt på en äng en gång i tiden. I en solnedgång en varm sommar kväll..oj...tappade spåret!
Ja vart var vi..jo kättet ligger nu i grytan och får fin färg och avger det sista blodet och lite safter som gör att det får en fin buljong att koka i. Släng i 2 hela vitlöksklyftor och fyll på med vatten så det täcker köttet. Låt puttra i 1½ timme.
Under tiden så har din fond antagligen puttrat och blivit koncentrerad, och har du inte gjort bort dig helt borde den smaka ljuvligt!! Det är nu du tar några slevar av buljongen från köttet och fyller på fonden. Låt puttra i 30 minuter till.
Nu häller du över fonden i grytan och lägger på locket i 15-20 min till.
Nu lägger du i skivade morötter, minimajsen, rotselleri, pepparot. Låt koka i 10 min. I med alla paprika och alla hackad lök som är kvar. Låt puttra tills det är dags att servera.

Men tänk på att ju längre köttet får koka på egenhand så blir det avsevärt mycket mörare!

Det var allt för denna gång, bilder kommer som sagt inom kort!!

Fridens

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0